Hvornår og hvordan beskærer man roser?

Roser er naturligvis et aktiv for enhver have. De har smukke blomster og en vidunderlig duft. Der er omkring 200 forskellige sorter af vilde roser og ikke færre end 30.000 dyrkede sorter. Roser skal bestemt beskæres, hvis man vil holde buskene smukke og lade dem blomstre rigeligt. Omsorg er også vigtigt for at forebygge sygdomme.

Fakta om roser
Hvornår blomstrer roser? Rosen kommer oprindeligt fra den nordlige halvkugle, så blomstringstiden er i vores sommer og de udvikler sig om foråret. Efterår og vinter er tiden til at få nye kræfter. I Kina blev de brugt i haver allerede i det 13. århundrede. Fra 1800-tallet begyndte man dog for alvor at dyrke rosen. Standardroser blev for eksempel skabt ved at pode en raffineret rose på en vild grundstamme. Disse roser er ofte stærke og også velegnede til haver i vores land. Rosen har haft stor symbolsk værdi som blomst i århundreder. Selvfølgelig er der rosenkransen, som man beder med i romersk katolicisme. Men farven på blomsten er også meget vigtig. Hvide roser repræsenterer jomfruelighed og røde roser repræsenterer kærlighed. Vidste du forresten, at gule roser indikerer jalousi eller utroskab?

Hvornår skal man beskære roser?
Rosen skal beskæres to gange om året. Beskæring af roser er egentlig ikke svært, men tiderne er meget vigtige. Alle typer roser skal beskæres om foråret, i marts eller april, så snart frosten stopper. Det er det øjeblik, hvor saftstrømmene begynder igen. Men roser kan også beskæres om sommeren og det kalder vi sommer beskæring. Denne beskæring er væsentligt mindre drastisk og er primært beregnet til at erstatte de falmede roser, så der kan dannes nye blomsterknopper for at nyde disse smukke blomster endnu længere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *